Den moderna skruvkompressorn

skruvkompressor

I takt med åtstramade budgetar, krav på miljövänliga industrier och en kraftig utveckling av olika material, för att klara marknadens konstanta krav på utveckling och hållbarhet, finns skruvkompressorn numera i ett antal olika typer och former.

Tidigare var lufttryck något som bara togs seriöst när det gällde stora industriella produkter som till exempel flygplan. Enklare industrier som dykning, luftgevärsskytte och paintball var det inte någon som tog på allvar, som marknad, och de fick helt enkelt klara sig bäst de kunde med bullriga och ibland mindre miljövänliga produkter. Vad som fanns över helt enkelt, eller gamla modeller andra bytt in mot nyare varianter.

Numera finns det en skruvkompressor för mer eller mindre varje användningsområde. För hobbyverksamheterna har man tagit fram kompressorer som är både mindre och lättare, men framför allt mer tystgående. De har enkla och tydliga panelar så att det är enkelt att kontrollera tryck och styrka. En enklare typ kan variera tryck mellan 3-14 bar.

Med olika drivers och förbättrade sätt att koppla ihop dem med övriga system har man förbättrat hur trycket påverkar system. Lägre och jämnare tryck ger bättre hållbarhet och bibehåller värdet på maskinen längre. Varje kompressor har en motorfunktion likaså och också deras styrkor finns på olika nivåer och kan väljas om man vill ha bensin eller dieseldriven kompressor.

Största skillnad läggs dock på om man ska ha med, eller utan, oljeinsprutning. Vissa typer av användande, som dykning, kräver att luften är 100% ren från ämnen och partiklar som kan ha kommit från processorn själv under processen. Det finns de modeller som byggts med en kemikalisk funktion som separerar eventuell olja och luft, men i de flest fall väljer man att använda en icke oljekrävande skruvkompressor.

Svenska modeller är fortfarande industristandard och en välskött och bibehållen skruvkompressor har ett bra andrahandsvärde ute på marknaden.